O data cu venirea verii, mai toate femeile intra in depresie, sufera atacuri de panica sau la achizitionarea costumului de baie adauga in cos si o esarfa asortata, menita sa le mascheze goliciunea.
De curand am citit un articol intr-o revista pentru femei care m-a fascinat de-a dreptul. Eu nu fac parte din grupul femeilor care sa se panicheze ca nu arata bine, sau ca s-au ingrasat, insa intru in panica pentru ca nu mai fac miscare, iar lipsa de exercitii fizice nu face bine psihicului unei femei, cu atat mai mult fizicului ei. In articolul respectiv se spunea ca o femeie nu ar trebui sa renunte niciodata la a purta jeans si bikinii, pentru ca de obicei pentru o femeie este frustrant sa nu poata sa o faca [comparatia era plastica: "A trece prin viata fara sa porti o pereche de bikini este ca si cum ai lucra intr-o cofetarie, dar ai suferi de diabet: un amestec de frustrare, revolta si autocontrol dus la extrem ..."]. Se spunea tot acolo ca exista un fenomen - tulburare dismorfica (TDC) sau BDD (Body Dismorphic Disorder) - care afecteaza in general mintea femeilor, iar femeia in cauza refuza sa se confromeze oricarei regului sau oricarui sistem logic: 80% dintre femei se declara nemultumite de propria imagine.
Majoritatea femeilor transfera asupra propriului corp nemultumirile din plan sentimental, profesional sau social. Greutatea lor este determinata de starea de spirit. Traiesc sentimentul fals ca pot controla situatia.
Propuneau ca femeile sa urmeze urmatoarele sfaturi pentru a scapa de realitatea diforma:
- A te simti bine in propria piele tine de incredere. Deci recastiga-ti increderea in tine inconjurandu-te de persoane care te binedispun.
- Trateaza-ti complexele cu mai multa usurinta. Majoritatea oamenilor din jurul tau sunt suficient de preocupati de propriile probleme de imagine pentru a le remarca pe ale tale.
- Nu te lasa invinsa de impresiile de moment. Cand te simti daramata, deprimata, coplesita, aminteste-ti cum esti in realitate [i.e.: amuzanta, generoasa, devotata, amabila] si invata sa iubesti intregul ansamblu.
- Daca te simti traumatizata de numarul pe care il porti la imbracaminte, taie etichetele de la toate hainele.
- Fii iertatoare cu defectele altora. Gaseste la fiecare femeie care iti iese in cale trei lucruri atragatoare. Vei vedea corpul omenesc intr-o alta lumina si te vei privi altfel si pe tine.
- Priveste-ti corpul ca pe un instrument, nu ca pe un obiect.
- Mananca sanatos si antreneaza-te de trei ori pe saptamana. Vei incepe sa te simti mult mai bine si te vei privi cu alti ochi.
- Priveste viata mai "barbateste". Barbatii pornesc de la premiza ca sunt normali. Daca un barbat urmeaza o dieta si nu scade in greutate, concluzia lui este ca dieta e o porcarie. O femeie, in schimb, isi creeaza zeci de probleme si isi pune zeci de intrebari de genul "ce se intampla cu mine de nu pot sa slabesc?".
- Trateaza-ti corpul ca pe propriul copil. Daca aia vea o fata si ar veni la tine plangand ca s-a ingrasat doua kilograme si e hidoasa, ce i-ai spune? E o tehnica folosita in terapiile de grup, pentru a corecta o imagine corporala deformata.
Foamea nostra [a femeilor] de perfectiune le creeaza barbatilor un sentiment acut de nesiguranta si respingere. O femeie poate fi senzuala si fara sa se infometeze si barbatilor nu le plac femeile frumoase care se gandesc prea intens la trupul lor, oricat de frumoase ar fi ele, pur si simplu, nu le gasesc sexy.
Si totusi, in ciuda acestei teorii, cred ca pot numara pe degetele de la o mana femeile care reusesc sa se accepte pe ele insele asa cum sunt.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu